Dziwne dzwięki z podwozia

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • plnf
    Classic
    • 2010
    • 25
    • Octavia II combi (1Z5)
    • CDAA 1.8 TSI 160 KM

Popielniczka - pieniądze na parkomaty, pilot do radia i na parking
    Podłokietnik - niestety nie posiadam
    Kieszenie w drzwiach - obowiązkowo puste
    Schowek - płyty z muzyką, długopis, jakiś zeszyt, książka obsługi Octavi
    Mały schowek koło lewego kolana od spodu deski - Gumy do żucia
    Bagażnik - 2x skrzynka składana (apteczka, kurtka, bluza, płyn do spryskiwaczy, kulki do karabinu(ze względu na moje hobby :wink: )), "Torba na olej"(Kosmetyki samochodowe, olej, jakieś szmatki), Gaśnica, Parasolka, Szczotka zmiotka, Skrobaczka.

Wszystko w bagażniku jest porozmieszczane tak żeby nie latało po nim, nawet skrzynki są poprzypinane do "uchwytów w bagażniku". Ogólnie to lubie mieć czysto w mojej Octawce
  • FLAVIO
    Classic
    • 2008
    • 14

Witam,
    Od jakiegoś czasu w mojej OI 1,9 TDI 110 km ASV wydobywają się dość dziwne dźwięki z przedniego podwozia. Jest to odgłos coś w stylu gumy ocierającej o metal, trochę metaliczny. Pojawia się tylko w czasie ruchów przedniego zawieszenia, pokonywania jakichś nierówności, garbów itp.
    UWAGA! Sprawa dotyczy tylko godzin wczesno-rannych i skrzypienie ustaje po przejechanych kilku-kilkunastu kilometrach. Jeżeli rozpoczynam jazdę autem w godzinach południowych-popołudniowych - nie ma żadnych dźwięków itp., tak jakby nigdy nic.
    Luzów w zawieszeniu nie ma.
    Próbowałem podnosić auto i próbować dojść tej zagadki, ale bezskutecznie.
    Może ktoś miał coś podobnego, a może ktoś domyśla się co to może być?
    Z góry DZIĘKUJE za pomoc.
    pozdrawiam
    Grzegorz

Komentarz

• AdamB
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 8030
      • Octavia IV (NX3)
      • DKZA 2.0 TSI 190 KM

FLAVIO, przesmaruj gumy stabilizatora. Na temat takiego problemu już jest temat i idzie równolegle.
      Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• anaksagoras
        Classic
        • 2008
        • 11

Ja mam to samo. Dodam że te skrzypienie jest na zimnym silniku ale jak silinik nabierze 90 stopni to ustaje... Ja niedawno miałem mały remont zawieszenia z przodu. Wymieniłem amortyzatory, tuleje, gumy. Ale jak skrzypiał tak skrzypi...

Czytałem wasze komentarze na temat gum stabilizatora i pogadam o tym z mechanikiem.

Inna rzecz to słyszałem że to mogą być stare gumy pomiędzy silnikiem a budą, które jak są zimne to skrzypią a jak silnik nabierze temperatury to je ogrzewa i przestają skrzypieć. Jest też taka możliwość?

FLAVIO - napisz co u Ciebie pomogło, będę wdzięczny

Komentarz

Pracuję...